Graves Sjukdom - Min väg tillbaka

Jag är 36 år, sambo och mamma till två barn. Hade under en längre tid känt mig bara fel, men jag visste inte vad som var fel eller varför. Det var bara något fel. En dag i slutet av maj 2014 vaknade jag med dubbelseende, och där var karusellen igång. Knappt två veckor senare knaprade jag medicin eftersom det verkligen var något fel med mig - Graves Sjukdom (hypertyreos). Nu vill jag berätta om min väg tillbaka och gärna höra andras väg tillbaka.

Kommentarer

Postat av: Rebecca

Publicerad 2015-08-29 12:52:03

Hej, jag har precis fått veta att jag har överproduktion, och mår inte toppen precis. På måndag ska jag till läkaren (specialist). Vet inte vad jag ska fråga eller vad jag ska tänka inför besöket, känner mig förvirrad och ledsen. Hur är det när man får medicinen? Är det bäst att operera? har du gått upp i vikt av medicinen eller inte? Åh, tusen och en frågor, och tack för din blogg. Känns mindre ensamt.

Svar: Stor styrkekram till dig!
Läkarna brukar ha koll på att man inte mår bra när man kommer på ett sånt besök och förhoppningsvis tar de upp det du behöver veta och tänka på. Om du vill ha ett tips så kan det vara att alltid ha ett litet anteckningsblock och en penna med dig och skriva upp alla frågor du kommer på före besöket. Alla tankar som poppar upp gällande din situation. Ta med det till läkarbesöket och ta upp frågorna med läkaren. Det är inte säkert att du kommer få svar på frågorna du har, men du har åtminstone dina tankar på pränt.

Gällande operation eller medicin beror det lite på hur din livssituation ser ut, din ålder och orsaken till din överproduktion. För min del tog inte medicinerna som de skulle, så en operation var enda valet. En vän till mig har också haft överproduktion, men för henne hjälpte medicinerna. Det är väldigt individuellt, vilket är det jobbigaste man kan höra när man bara vill veta hur det ska bli. <3

När jag fick medicinen så hjälpte den ganska snabbt och jag mådde mycket bättre. Det var inte som att vända på en femöring, men ändå så jag själv kunde se och känna förbättringen. Min vikt har fortsatt att pendla några kilo upp och några ned, så där har jag inte heller märkt någon större skillnad före och efter.

Hoppas att du inte känner dig mer förvirrad, jag är övertygad om att du kommer bli bra. Hör gärna av dig igen om du vill, jag vill gärna veta hur det går för dig! <3

Stor kram och Lycka till!
Friska Virvelvinden (snart iallafall)

Postat av: Rebecca

Publicerad 2015-08-31 14:20:56

Hej! Stort tack för svar som jag ju läste samma dag, men tröttheten tog sen över. Så härligt att få höra dina erfarenheter, stor tröst i förvirringen. Idag fika jag diagnosen graves sjukdom, och massor av tabletter. Bara att hoppas att kroppen vill svara bra på medicinerna :) läkaren var bra och berättade massor, jag kommer ihåg kanske hälften fastän jag försökte skriva ned. Skrev ned frågor innan jag gick dit, tack för tipset, det var toppen. stort tack för din blogg!

Svar: Tack själv! 😊
Håller tummarna för dig ✊✊.
Friska Virvelvinden (snart iallafall)

Postat av: Rebecca

Publicerad 2015-09-01 17:09:19

Hej, och tack, känns som om alla tummar som finns behövs... En fråga till, hur var/är det med håravfall för dig? Känns som om jag tappat halva håret de senaste två veckorna, när jag tvättar håret så lossnar massor! Jätteläskigt, obetydligt egentligen kanske, men det känns som om hela kroppen är emot mig :( har du liknande erfarenhet? Kanske bäst att klippa håret kort? Tack tack igen
Rebecca

Svar: Hej igen :-)

Ja, det här håret var ett stort bekymmer för mig. Det kändes som att jag tappade hela peruken flera gånger om, men jag insåg att jag hade mycket mer hår än vad jag trodde. Efter operationen klippte jag av 10-20 cm för att jag gav upp. Hade jag vågat hade jag nog klippt av ännu mer, men idag är jag glad att jag inte klippte mer för det blir bättre och lättare. Ibland kan jag fortfarande tappa massor av hår när jag duschar, men det är mycket mindre nu och känns mer normalt.
Friska Virvelvinden (snart iallafall)

Postat av: Rebecca

Publicerad 2015-09-04 17:59:50

Hej och tack igen 😀 det dröjer mellan mina svar men jag är så trött, av medicinerna och av allt. Jag försöker jobba en del men det går sådär, tack för svar om att du inte klippte dig helt kort, har precis sparat ut håret långt och så bara trillar det av.... Suck. Men allt blir bättre får man tänka, kram till oss





Svar: Kram till oss!
Hoppas du mår bättre nu ❤️
Friska Virvelvinden (snart iallafall)

Postat av: Annica

Publicerad 2016-03-15 07:42:57

Hej! Vad fint det ser ut!
Jag har troligen samma operation framför mig. Har också graves sedan sex år tillbaka och är inne på mitt andra återfall. Har varit orolig för operation p.g.a ärret, men dina bilder har ju verkligen lugnat mig. Tack för det!

Om jag får fråga: Vilket sjukhus opererades du på? Och hur går det nu med dig, har du några besvär kvar?

Svar: Hej Hej! Och Tack!

Ja, ärret har läkt fint och min operation genomfördes på sjukhuset i Skövde.

I mitt vardagsliv har jag inte längre så många känningar, men jag har inte riktigt samma uthållighet när det kommer till fysik. Visserligen är det förmodligen jag som är lat/feg, så det skulle nog egentligen inte behöva vara ett problem. Jag kan också börja darra om jag slarvar med mat och medicin. Känsligare ögon kan jag känna av, men å andra sidan var det ett tag sedan jag var hos optikern så det ska jag åtgärda till veckan. Men i övrigt känns det bra 😊

Håller tummarna för dig, lycka till! ❤️
Friska Virvelvinden (snart iallafall)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Friska Virvelvinden (snart iallafall)

Jag är 36 år och bor i Västra Götaland. Bor ihop med min man och våra två pojkar, 8 och 9 år. Den 11 juni 2014 fick jag diagnosen Graves Sjukdom. Idag kämpar mig tillbaka till mig själv, min familj och mitt liv igen. En dag i taget, en kamp åt gången. Det räcker för mig.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela